Gyakori kérdések az OBU egységek használatával kapcsolatban

Kattintson a kérdésre a válasz megtekintéséhez.

Regisztrálja cégét a www.hu-go.hu weboldalon. Itt létrejön egy folyószámla, amelyen folyamatosan pozitív egyenleg biztosítása szükséges, hogy a használat során az útdíjfizetés teljesíthető legyen. Miután megvásárolta az OBU készüléket, a csomagban elhelyezett regisztrációs kártyán található 12 jegyű kód segítségével regisztrálja az OBU készüléket, cégét és járművének/járműveinek adatait. Ez a regisztráció biztosítja, hogy az OBU által küldött útvonaladatok alapján kerül elszámolásra járművének úthasználata, így teljesíti útvonalbevallási kötelezettségét.

Miután kitöltötte a megrendelési űrlapot, kérjük, ellenőrizze email postafiókját és kattintson az aktiváló linkre. Ezt követően emailben elküldjük a díjbekérőt. Az összeg átutalása után postázzuk Önnek a készüléke(ke)t. Mivel a készülékek raktáron vannak, a leadott rendeléseket rövid szállítási határidővel postázzuk (kb. 2 munkanap alatt megkapja). A számlát a készülé(ke)kkel együtt kapja kézhez. A szállítás Magyarország területére díjmentes. Magyarországon kívüli szállítási cím esetén a szállítás költsége 5 darabonként 20 euró. 

Összegyűjtöttük a legfontosabb érveket, amelyeket Önnek is látnia kell. Kattintson az alábbi linkre: érvek a fedélzeti egység használata mellett.

Azt jelenti, hogy az eszközt nem szükséges beszerelni, telepíteni, csupán a szivargyújtóhoz kell csatlakoztatni és máris működésre kész. Tehát nincsen sem várakozási idő, sem extra beszerelési költség. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az eszközt a használat megkezdése előtt regisztrálni kell a NÚSZ www.hu-go.hu honlapján és folyamatosan pozitív egyenleg biztosítása szükséges, hogy a használat során az útdíjfizetés teljesíthető legyen.

Az OBU mobil eszköz, a nem üzemelő járművekből korlátlanul átrakható másik gépjárműbe is, azonban minden alkalommal át kell regisztrálni a másik járműre a www.hu-go.hu oldalon lévő ügyfélfiókban.

A fedélzeti egység SIM-kártyáját 2 év után egy egyszeri adattovábbítási díjjal fel kell tölteni, ezt követően a készülék további 2 évig üzemel. Természetesen ez a díj a jelenlegi vételárnak csupán töredéke lesz (néhány ezer Ft).

Igen. A garancia ideje 3 év meghibásodás esetén.

Az eszköz 10-36V feszültségtartományban működik megfelelően.

Az OBU készüléknek nem feladata a megtett út mérése, kizárólag pozíciókat tárol és küld el az NÚSZ Zrt. szerverére, amelyeket egy üzleti logika útra tervez: a fizető úton haladva minden szakasz kezdetén a rendszer “letép” egy virtuális útjegyet, ennek értékét leveszi a fuvarozó prepaid (előre fizetett) egyenlegéből. Ezzel a szakaszhatárig, a következő kihajtóig megváltotta az útdíját. A következő szakaszhatárnál ez a folyamat megismétlődik.

Az NÚSZ Zrt. szervere nem közöl az OBU felé pontos egyenleg információt, ezt csak a fuvarozó saját belépési kódjával megnyitott oldalon tudja ellenőrizni a www.hu-go.hu weboldalon regisztrált fiókjában. A készülék 3 állapotjelzést mutat: a zöld LED folyamatosan világít = egyenlege rendben van. A zöld LED rövid időre felvillan = egyenlege alacsony. A zöld LED folyamatosan villog = egyenlege nulla.

Igen. ÁFÁ-t nem kell fizetni, azonban a szállítási költséget a megrendelő fizeti. A szállítási költség a GSL Hungary futárszolgálat aktuális díjszabása szerint kerül megállapításra.

Abban az esetben, ha a fedélzeti egység út közben váratlanul meghibásodik, az utat kizárólag viszonylati jegy megvásárlásával lehet folytatni az útdíjköteles útszakaszokon.

Az útdíjfizetési kötelezettség hatálya alá a 3,5 tonna megengedett össztömeg feletti járművek tartoznak. Ezek lehetnek tehergépjárművek, vontatók, nyergesvontatók vagy olyan járműszerelvények, amelyekben a felsorolt gépjárművek vontatnak pótkocsit, félpótkocsit, azonban minden esetben a vontató jármű legnagyobb megengedett össztömege számít: csak akkor keletkezik útdíjfizetési kötelezettség, ha a vontató jármű legnagyobb megengedett össztömege eléri a 3,5 tonnát.

Alapvetően három járműkategória van, a kéttengelyes (J2), háromtengelyes (J3) és négy- vagy többtengelyes (J4). További információért kattintson ide.

Nem. A vontatmány tömege nem számít bele az össztömegbe. A vontató jármű legnagyobb megengedett össztömege számít.

Az útdíj elektronikus úton történő bevallásához a járművekbe épített ún. fedélzeti egységre (OBU) van szükség. Ha van már a járműben nyomkövető rendszer, akkor meg kell vizsgáltatni, hogy alkalmas-e arra, hogy bevallási közreműködő segítségével részt vegyen az adatszolgáltatásban. Ha nincs még, ezt az eszközt nálunk is beszerezheti online rendeléssel, házhoz szállítással, rövid szállítási határidővel. Az általunk forgalmazott készülékek működtetése egyszerű, plug and play rendszere (csak be kell dugni, nem kell szerelni vagy telepíteni), a legegyszerűbb üzembe helyezést és azonnali használatot tesz lehetővé. A fedélzeti egység beszerzése után a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által üzemeltetett www.hu-go.hu oldalon kell regisztrálni.

Ha a járműben nincs fedélzeti egység, akkor kizárólag viszonylati jegy megvásárlása révén szerezhet jogot az útdíjköteles utak használatára. Viszonylati jegyet a konkrét útvonal megtervezése után (amely minimum egy útdíjköteles elemi útszakaszt tartalmaz), konkrét útvonalra és adott járműre vásárolhat. A beszerzés történhet online, a www.hu-go.hu oldalon, vagy az értékesítési pontokon személyesen. Az értékesítési pontokon kihelyezett terminálokon lehetőség van az útvonalak megtervezésére is. A viszonylati jegyet mindig az út megkezdése előtt kell megváltani maximum 30 nappal előre, minimum a megkezdése előtt.

A viszonylati jegy egy adott járműre, egy konkrét útvonalra és csak meghatározott érvényességi időn belül biztosítja az úthasználat jogát. Sajnos a megváltása után se a jármű cseréjére nincs lehetőség (hiszen az útdíj nagyságát alapvetően határozzák meg a jármű paraméterei), se az útvonal megváltoztatására nincs lehetőség, és a jegy kizárólag a rajta feltüntetett érvényességi időszakban érvényes.

Abban az esetben, ha az úthasználó megtagadja az útdíjbevallást vagy a jogszerűen kiszabott útdíjat bármilyen okból nem fizeti meg, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. bírságot vet ki. A bírság azok részére is kiszabásra kerül, akik nem önhibájukból, hanem a fedélzeti eszköz meghibásodása miatt tagadták meg az útdíjbevallást.

Kiknek ajánlott a fedélzeti eszköz használatát és kiknek a viszonylati jegyek alkalmazását? A fedélzeti egység használata könnyen kezelhető, rugalmas és pontos bevallási mód azok számára, akik gyakran használnak útdíjköteles útszakaszokat. Az OBU készülék használatának előnye, hogy nem kell az útvonalat előre megtervezni vagy út közben (például közlekedési információk – dugók, elterelések, balesetek – alapján) lehet módosítani. Nem az úthasználónak kell nyilvántartani, nyomon követni a használt utak díjait, csak arról kell gondoskodnia, hogy az útdíjszolgáltatónál vezetett számláján mindig legyen elég pénz. A viszonylati jegy előnye, hogy eszköz és regisztráció nélkül is bárki, bármikor használhatja az útdíjköteles útvonalakat, ha az út megkezdése előtt megváltja. Olyan úthasználóknak ajánljuk, akik ritkábban közlekednek útdíjköteles utakon. Azoknak, akik előre meghatározott útvonalakat vesznek igénybe, szintén előnyös lehet ez a megoldás. Hátránya, hogy a megváltás után se a jármű, se az útvonal nem változtatható, érvényessége pedig előre meghatározott dátumok között él.


OBU S550 fedélzeti egység útdíjfizetéshez

Az általunk forgalmazott fedélzeti egység biztosítja a zökkenőmentes útdíjfizetést havidíj fizetése nélkül. A szivargyújtóra csatlakoztatható készüléket rövid – kb. 2 munkanap – szállítási határidővel szállítjuk raktárról.